På äventyr i Myggland del 1

Eller "ofrivilliga bad, miljarder mygg och en hög med kusiner".

I norraste Norrland är vi på semester. Vi hälsar på Mr P:s gamla mormor (nedan kallad mormor) och hela tjocka släkten. För i den trevliga lilla byhålan är alla släkt med Mr P och hans mamma, som också är med på resan (nedan kallad svärmor). 

Gamla mormor är en krutkärring som röker som en borstbindare inomhus, pimplar coca-cola och struttar omkring i långkalsonger oavsett väder. Men när man är på sitt 93:e år så är man faktiskt ursäktad, tycker jag. Även morbror Tommy och morbror Thomas med flickvän är här. Och morbror Thomas är kidsens idol. Mer om detta kommer.

När svärmor tar med oss ur på utflykter träffar man på kusiner, typ överallt. Igår skulle vi till sjön och hamnade på fika hos kusin Ulla och Sture med två hundar. De bodde enastående vackert alldeles vid sjön i Ullas barndomshem,  som hon även föddes i (de första åtta barnen föddes där men "sen skulle det visst bli märkvärdigt och de två sista fick födas på BB). Den ena hunden var helgalen och studsade så att Knäppgöken ramlade i sjön. Vid fikat berättades det historier om svärmors ungdomstid. Jag älskar att lyssna på historier kring fikabordet. 


Idag skulle vi fiska, hade Knasbollen bestämt. Men först gav vi oss ut själva på en liten utflykt. Vi gick genom skogen, tillsammans med några myggsvärmar. Efter en tur tillsammans med myggen, gick vi tillbaka och tog svärmors bil för en liten tur runt byn (byn är väldigt utdragen och inte så kompakta som hemma). Vi åkte till byskolan för att se var svärmor gick i skolan. Kidsen har fått ta över vår gamla kamera och Knasbollen fotar massor och svärmors skola förevigades på bild för att visas upp i skolan till hösten. 

Vi tog också en tur till en sjö, där Knasbollen klev lite långt ut och blev blöt ända upp till knäna. Nån som ser ett mönster? Hem och ta på torra kläder.

Sen var det dags för fisketuren. Svärmor visste en bra sjö 3 km bort. Solen gassade och de första miljonerna mygg tog med sig resten av sina släktingar. Knäppisen hittade ett träd som hon släpade på en stor del av promenaden. Det pronemerades, släpades och viftades hela vägen till fiskesjön. Och vid varje krök såg vi en sjö, och varje sjö var fel sjö. När rätt sjö äntligen dök upp, var det fel sida. För på andra sidan sjön bodde nämligen - en kusin. Nån som ser ytterligare ett mönster av vår tripp? 

Kusin Birgitta med man Ulf hade en liten stuga vid sjön, som en sommarstuga till sommarstugan inne i byn. Vi bjöds på saft, rundtur och prat om folk vi inte känner. Svärmor satt kvar o pratade medans vi andra gick o fiskade. Kidsen stod ut i en kvart och mamman svor över de tusen miljarder mygg som hälsade oss välkomna. Och både Mr P och jag trampade i nån vattenpöl och blev blöta om fötterna -känns mönstret igen? 


Efter att ha varit borta i lite väl många timmar, skickade mormor ut räddningspatrullen efter oss. Morbror Thomas kom farande på fyrvjulningen och hämtade upp kidsen. Och det är här han börjar bli idol. Resten av kvällen var det ett förbaskat tjat om fyrhjulningar. Morgondagen blir nog kul för Thomas. 

Ett väldigt långt inlägg avslutas med Myggligan.
Knasbollen: 10
Knäppgöken: 1
Jag och Mr P: 0
Knasbollen vann också det första myggbettet.