En mysdag på stan

Grabbarna i familjen är sportnördar. Det gås på fotboll, hockey och innebandy. Den lilla knäppgöken är helt ointresserad av sport och då får vi vara hemma. Och det är ju inte alltid så kul, brorsan får godis och korv men hon får bara vara hemma med sin gamla mamma. 

Så idag, när grabbarna skulle in på fotbollsmatch igen, åkte vi in till stan. Lunch och ett besök på Konstmuséet tänkte jag. Helst ville hon köpa smink och smycken... Men vi tog tåget in och åt lunch. Sen spårvagn upp till Valand och promenerade upp till Konstmuséet. 


Knäppgöken är väldigt konstnärlig och älskar att måla. Hon fick ett riktigt staffli och akrylfärg av sina fastrar i födelsedagspresent, så jag tänkte att hon skulle inspireras av dagens besök. 

Vi kollade skulpturer och det var väldigt spännande med alla nakna gubbar. Och sen gick vi in till mina favorittavlor, renässansen. Rembrandt-tavlan är fantastisk. Och tavlorna på gamla kungar kan jag studera i timmar. Men de mörka och dramatiska motiven, döskallar och död kombinerat med de mörka lokalerna blev lite mycket. "Mamma, jag vill gå hem. Det är läskigt här". 

Så vi fick snabbt gå vidare. Vi gick igenom alla salar i ett raskt tempo innan vi gick till entrén. Och då upptäckte vi att vi tappat våra vantar. Så upp igen, genom alla salar till vi mötte en vakt som hade hittat vantarna. Och äntligen kunde vi gå och fika. 

Knäppgöken äter bara kladdkaka. Kanelbulle kan funka men helst kladdkaka. Så efter muséet började letandet efter kladdkaka. Till slut gav hon upp och tog en bulle på ett svindyrt ställe, fikat där kostade mer än hela lunchen. 

Vi strosade ner mot Kungsportsplatsen i det ruggiga vädret och ramlade in på Vetenskapsfestivalen i Bältesspännareparken. Lite kul, men då var Knäppisen alldeles för trött. Så vi fick ta tåget hem. 

Jag tror ändå att hon tyckte det var en mysig dag. Nästa gång grabbarna är på nån sport gör vi ett nytt försök. Kanske Röhsska eller Stadsmuséet får ett besök (det är ju svinbilligt med museumbesök, för 40 kr får man ett årskort till många av Göteborgs museum). Men inte Konstmuséet, för dit vill hon inte gå igen förrän hon är 8 år.  Lunch och fika också. Och kanske lite shopping.