En irriterad boknörd

Minns ni den här scenen från min favoritfilm "You've got mail"? Den när Kathleen Kelly (Med Ryan) går in i konkurrenten Joe Fox enorma bokhandel och får hjälpa butiksbiträdet med att hitta böcker. 
 
 
Precis så kände jag idag när jag var inne i en bokhandel. Förutom att jag bröt ihop och grät då förstås. Jag blev mer irriterad. 
 
Sonen ville kolla efter en Bert-bok och vi gick in i butiken. I vanliga fall brukar man få väldigt bra hjälp i just denna butik så jag frågade "Var har ni Bert-böckerna?", eftersom jag inte orkade leta och det gick ett butiksbiträde bland barnböckerna. 
 
"Bert?" undrade hon och såg ut som ett frågetecken. Jag tittade på henne som att hon drev med mig. Människan gick till sin dator och skrev in "Bert" och väntade. Eftersom Bert nu inte är det mest ovanliga namn eller del av namn eller ord så tog sökningen väldigt lång tid. "Vet du inte författaren?" frågade hon då. Och då kunde jag inte låta bli att låta väldigt förvånad och sa "Det är ju Anders Jabobsson och Sören Olsson". "Nej, de känner jag inte igen", sa hon då (jag vill inte skriva puckot, men jag tänkte det).  
 
"Eh, det är ju de som skrivit böckerna om Sune och Håkan-Bråkan" fortsatte jag och kunde inte hålla inne min irritation. För hur kan man jobba i en bokhandel, på barnboksavdelningen och inte känna till författarna till de mest framgångsrika svenska barnböckerna efter Astrid Lindgren? 
 
Hon kämpade på med att försöka stava rätt och till slut gav hon upp och sa "Nej, tyvärr, de är nog beställningsvaror. Går det inte lika bra med dessa?" och pekade på Dagbok för alla mina fans. "Nej", sa jag. "Det är ju inte samma sak. Bertböckerna är ju för lite äldre barn än just dessa. Men tack ändå." 
 
När vi lämnade butiken var jag lite upprörd, sonen var lite mer lugn "Det är lugnt, mamma" men jag kan inte låta bli att undra om den här personen verkligen har hamnat rätt i livet. Hon kan mycket väl älska böcker men om man inte kan barnböcker kanske man inte ska jobba på just den avdelningen. När jag jobbade i en bokhandel (vilket jag gjorde i flera år) var jag alltid påläst. Hade läst de flesta barnböckerna och kunde hjälpa till. Man vill ju veta vad man säljer liksom. 
 
Och som den boknörd jag är får jag nog kolla in favoritfilmen igen och drömma om att äga en sån butik som The shop around the corner. Och jag ska minsann kunna barnböcker och författare då, speciellt Anders Jacobsson och Sören Olsson. 
Visa fler inlägg