Best of Öland

Årets semestertripp gick till Öland. De som följer mej på Instagram och Facebook har fått daglig uppdatering över vad vi gjort. Vi har turistat och badat oss runt Öland. Och Skånekusten (och lite Halland på slutet). Så här kommer en liten hiss- och diss-lista över vår tripp. 
 
Bästa stranden: Byxelkrok på norra Öland vann famijlens omröstning. En stenig strand men fin botten och inte så långgrunt som det är på många andra ställen. Och här fanns det en badflotte 25 meter ut i vattnet. Man kan ju säga att det var flotten som vann förstaplatsen åt Byxelkrok. 
 
Sämsta stranden: En liten fin strand på östra sidan av ön, med en jättefin liten camping. Men när vi kom till stranden kom också stanken. Av ruttna alger. Och hela vattnet luktade jätteilla. Så de badkläderna vi hade här kunde vi inte ha mer under veckan, trots att vi sköjlde ur dem. Så de äckliga algerna gjorde förlusten åt denna lilla strand.
 
Bästa vågorna: här blev det dött lopp mellan Sandhammaren i södra Skåne och Mellbystrand i Halland. Sandhammaren hade stora vågor som var mjuka och fina men på Mellbystrand blåste det 11.8 m/sek, så här var det mer hårda och större vågor. 
 
Bästa lunchen: utan konkurrens: Kajutan i Mörbylångas hamn. Snabb och trevlig service. Och en underbart god Hallomiburgare (och pannbiff för Mr P). Rekommenderas varmt.
 
Sämsta lunchen: Här det svårt att välja mellan en av restaurangerna på Böda Camping och strandrestaurangen i Köpingsvik.  I Böda skyllde man på att datasystemet hade fått värmeslag, när vår matbeställning kom bort. Och när vi väl fick den efter 45 minuter (!) var det inga ursäkter och inga beklaganden. 2 gånger fick vi upprepa vår beställning och ändå kom det andra servitriser förbi och frågade om vi ville beställa. Så service var inte något man var intresserad av här. Likadant var det på restaurangen i Köpingsvik. Här tappades vår beställning bort igen. Och det var inte så att det fanns så mycket att välja på, typ bara hamburgare, så vi var inte vidare besvärliga. När vi till slut ställde oss vid stället där man hämtade maten, här fick vi i och för sig lite ursäkter, att han som tog beställningen klantat sig, men att få vänta 45 minuter på hamburgare (som då är det enda som serveras här) hjälper inte en liten ursäkt mycket. Och när vi väl till slut fick våra burgare, var de ljumma.... Så jag tror nog att Köpingsvik kniper sämstaplatsen. Maten i Böda var ju både god och varm när vi väl fick den. 
 
Bästa middagen: den åt vi i Borgholm, på Sörens restaurang. Så. Jäkla. Gott! Lammet var gudomligt mört och gott och Ryggbiffen likaså. Skall ni till Borgholm, gå til Sörens. Någon sämsta middag fanns inte. Vi åt gott varje kväll, och servicen var inget att klaga på alls. Suveränt. Men maten på Sörens var bäst. 
 
Bästa glassen åt vi också i Borgholm, på Ölandsglass.Inte mycket konkurrens. Någon sämstaplats fanns inte här heller. Glass är ju alltid glass, liksom. 
 
Bästa utsikten: här vann något otippat Långe Erik på norra udden. Men det beror enbart på vädret. När vi var där var det strålande fint väder och inte mycket vind. När vi var på Långe Jan, var det mulet och blåste jättemycket. Båda ställena är ju helt klart värda besök. 
 
Största besvikelsen: att kamelfarmen stängde tidigare än väntat. Så mycket som kidsen velat åka dit och när vi väl åkte dit, sista dagen som en överraskning, stängde de när vi kom. Så det blev varken kamelridning eller klappande av kameler. En och annan tår fälldes i bilen men en stor glass före middagen gjorde det hela lite lättare. För mig var nog den största besvikelsen att den godaste strutskorven var slut på strutsfarmen. Men papps skall till Öland om några veckor, så han får nog åka dit och kolla om den kommit in igen. 
 
Bästa boendet: helt klart dött lopp mellan Villa Ingrid i Borgholm och Hammenhögs Gästis. Båda var personliga och supertrevlig personal. Rummen var jättefina och vi sov som kungar på båda ställena. Vi rekommenderar båda!
 
Vad vi inte kommer att sakna: alla jäkla spindlar! Att vara på Öland var värsta KBT-terapin för en spindelrädd människa som jag! Precis utanför vårt rumsfönster stod ett träd, och det är nog orsaken till att det var så myckte spindlar. Hettan gjorde att vi var tvungna att ha öppet fönster hela tiden och då kom de jävlarna in. Men eftersom alternativet var att svettas ihjäl under natten, fick de väl komma in. Mr P jagade spindlar varje kväll. Och på Ottenby, vid Långe Jan, var det ännu värre. Här var det minst dubbelt så stora som i Borgholm. När man skulle på toa fick man gå fort och inte titta upp. De var överallt. Hu!
 
Jag kommer däremot sakna att semestra med min familj. Vi har så roligt ihop. Och jag älskar att kidsen är så vetgiriga om allt när vi upplever (kanske inte så mycket alla planteringar och blommor på Solliden, men där fick de stå ut). De gillar verkligen att upptäcka nya saker. Så nu får vi börja planera nästa semester. Vi brukar ju köra vartannat år i Sverige och vartannat utomlands. Vi får se vart vi åker nästa år. 
 
 
#1 - - Cath's corner:

Snacka om bra år för Sverigesemester👌 Låter och har sett härligt ut😎